Home / Imperfecties / Hoe imperfecties je uniek maken

Hoe imperfecties je uniek maken

Af en toe ben ik in een filosofische bui. En plots vroeg ik mij af wat iemand nou mooi kan maken. Wat houdt het begrip mooi eigenlijk in, wanneer vinden wij iemand knap? Dat ligt aan het schoonheidsideaal, en dat is weer overal verschillend en veranderd ook door de jaren heen. Lees verder voor een brabbel post waarin ik deze vragen probeer te beantwoorden.

In reclames zie je bijna alleen maar mooie mensen, vooral make-up en verzorgingsmerken besteden natuurlijk veel aandacht aan hun modellen. Ondertussen weten wij wel wat er allemaal nep is hier, neppe wimpers, nep haar, veel make-up en natuurlijk fotoshop. Dit schoonheidsbeeld lijkt langzaam te veranderen. Misschien omdat het publiek er vaak niet meer intrapt, maar natuurlijke schoonheden worden in ieder geval steeds meer gewaardeerd. Een kleine imperfectie of wat warrige wenkbrauwen geven een natuurlijker beeld en dit lijkt mensen meer aan te trekken.

Niet alleen geloofwaardigheid speelt een rol, mensen willen zich ook met modellen kunnen vergelijken. Iemand die zo perfect is dat het onbereikbaar wordt voor het publiek, dat is niet leuk meer. Ik vind het heel leuk om dit te zien bij modellen, wat imperfecties. Dit kan je namelijk heel erg mooi maken en als model is het vaak zelfs erg handig, mensen herkennen je hieraan. Het heeft iets eigens.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je je niet te veel zorgen moet maken om die vlekjes in je gezicht, je aparte neus, of een rimpeltje hier en daar, dat soort dingen geven je karakter! Ik ben mijn gekke neus ook meer gaan waarderen toen ik besefte dat dit mijn gezicht minder standaard maakt. Ik denk dat iedereen wel iets heeft om onzeker over te zijn, maar bekijk het nou eens van een andere kant. Dit hoort bij jou, en het maakt je uiterlijk tot hoe het is.

En nu even terug naar dat schoonheidsideaal, waarom zou je je eigenlijk onzeker moeten voelen als je hier wat vanaf wijkt? Een bolle buik en kleine borsten wordt tegenwoordig niet meer als mooi gezien, maar honderden jaren terug vonden ze dit prachtig. Wel grappig om over na te denken, wie weet wat voor modellen we hebben over tweehonderd jaar?

Waar ben jij wel eens onzeker over, en kun je je daar goed over heen zetten?

About Gabriel