Home / Lifestyle / Alles over gietvloeren

Alles over gietvloeren

Toegegeven, een prachtig parket kan iedereen bekoren. Maar wat als er ook nog andere leuke opties zijn, die eveneens geschikt zijn voor de kleinste kapoentjes in huis?

Scandinavisch design

Vandaag de dag staat het Scandinavische design centraal. Ofwel kies je voor de minimalistische, strakke Deense stijl ofwel introduceer je liever de warme IKEA-look.

Indien je voor het eerste gaat, is een gietvloer zeker een zeer geschikte keuze. Het leuke aan zo’n vloer is dat je kan kiezen uit duizenden verschillende kleuren en stijlen.

Welke verschillende soorten gietvloeren zijn er?

Gietvloeren hebben één gemeenschappelijk hoofdkenmerk, ze zijn allemaal zelfnivellerend. Je hoeft de vloer dus niet zelf glad te strijken, ze vlakken zichzelf uit. Ik doorloop drie categorieën met je: kunsthars vloeren, cementgebonden vloeren en troffelvloeren.

De kunstharsvloer is waarschijnlijk de meest bekende voor velen, denk maar aan epoxy en polyurethaan. Zonder er bij stil te staan is bijna elke garage, industriële keuken, etc. in epoxy. Deze is namelijk erg hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud en kan tegen een stootje. Ook de ruwe, betonlook spreekt mensen vaak aan. Voor de huiskamer zou ik eerder opteren voor polyurethaan. Epoxy is immers erg koel en minder elastisch, waardoor er na lange tijd meer kans is op eventuele scheuren. Voor een keuken is dit dan weer wel een ideale keuze. Laat je een pot of pan vallen? Je vloer blijft intact, hoewel je pan of pot misschien wat minder geluk heeft.

De cementgebonden gietvloer bestaat uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Om correct te zijn, moet ik erbij vermelden dat deze als grijze zone beschouwd wordt, aangezien de vloer minder of zelfs niet zelfnivellerend is. Vandaag de dag is deze echter enorm populair, omwille van zijn sobere en moderne betonlook.

Als laatste hebben we de troffelvloer, voor menig volk beter bekend als mortelvloer. Hiervoor worden grind-of kwartskorrels fijn gemalen en samengebonden door een epoxy kunsthars. Deze is de meest krasbestendige en hygiënische gietvloer. Daarom zien we een troffelvloer vaak terugkomen in keukens, sanitaire ruimtes en industriële ruimtes.

Kortom, voor elk wat wils! Houd je net zoals ik van een strak, modern design, durf dan zeker te kiezen voor een gietvloer.

 

About Gabriel

Check Also

Ben jij ook altijd zo blij als je een geboortekaartje krijgt?

Een geboortekaartje ontvangen is vaak een moment van vreugde en opwinding. Het is een aankondiging …