Home / Tuin / Duurzaam bouwen of verbouwen doe je zo

Duurzaam bouwen of verbouwen doe je zo

Ben jij van plan om binnenkort te verbouwen of heb je grond gekocht waarop je een huis laat bouwen? Denk dan eens na over duurzaam bouwen of verbouwen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor de bouw van woningen. Je draagt niet alleen bij aan het milieu en een duurzaam Nederland, het is ook een besparing op je energie rekening. Benieuwd hoe jij duurzaamheid kan toepassen op jouw eigen huis? In dit artikel leggen we je uit wat duurzaam bouwen is en waar jij rekening mee moet houden. 

Duurzaam bouwen: wat is dat eigenlijk?

Wat vooral wordt bedoeld met duurzaam bouwen is dat ten alle tijden rekening gehouden wordt met duurzaamheid tijdens de bouw van het huis. Er wordt dus aan gedacht vanaf het moment van de bouw tot aan de eventuele sloop. Je moet je voornemen om zuinig te leven met energie- en watergebruik. Wat ook bij duurzaam bouwen hoort is de toegankelijkheid van de woning en in hoeverre het kan worden aangepast door de jaren heen. Je kunt zelfs kiezen voor duurzame bouwmaterialen. De Nederlandse overheid wil duurzame bouw stimuleren, dus hebben zij hiervoor verschillende subsidies op gezet. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor windenergie, zonne-energie, hybride warmtepompen of opvang van regenwater.

Waar je op moet letten 

Bij duurzaam bouwen moet je rekening houden met 3 fases, namelijk  de ontwerpfase, de bouwfase en de woonfase. Zo bepaal je tijdens de ontwerpfase al wat de levensduur van de woning moet worden. Je kunt dan inschatten of de duurzame materialen lang genoeg meegaan. Ook kun je van tevoren regelen hoe je het energie en watergebruik duurzaam gaat gebruiken. Denk hierbij aan een goede isolatie, zonnepanelen en waterbesparende kranen. Zorg daarnaast dat je kiest voor een bouwmethode die zo min mogelijk schade aanricht aan het milieu. Tijdens de woonfase kun je ook duurzame keuzes maken, koop alleen meubels die je echt nodig bent. Kijk of ze op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd of koop je meubels bij een tweedehandswinkel. 

Een duurzaam huis laten bouwen

Als je een duurzaam huis wilt laten bouwen of verbouwen is het belangrijk om te kiezen voor een bouwbedrijf die rekening houdt met het milieu. Een bedrijf dat met duurzame materialen werkt en oplettend omgaat met afvalstromen past hier goed bij. Daarnaast moet het bedrijf in bezit zijn van een MVO-certificaat. Dit staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, het bedrijf houdt dan rekening met het milieu en iedereen die meewerkt aan het project.

About Gabriel

Check Also

Wat je nog niet wist over het verschil tussen hout en kunstof gevelbekleding

Je zou denken dat het grootste verschil tussen hout en kunststof gevelbekleding in de uitstraling …