Home / Tuin / Wat je nog niet wist over het verschil tussen hout en kunstof gevelbekleding

Wat je nog niet wist over het verschil tussen hout en kunstof gevelbekleding

Je zou denken dat het grootste verschil tussen hout en kunststof gevelbekleding in de uitstraling zit, maar het gaat toch echt om de eigenschappen van de materialen. Twijfel jij tussen hout of kunstof rabatdelen voor jouw huis of chalet? In dit artikel helpen we je op weg door te kijken naar een stukje duurzaamheid, en de voor- en nadelen hiervan.

Duurzaamheid voorop

Er verdwijnen steeds meer leefgebieden en bossen door de houtindustrie. Op het gebied van duurzaamheid kun je dus al beter kiezen voor een afbouwbaar materiaal als kunststof. Kunstof is een duurzaam materiaal die voldoet aan de opkomende trend ‘circulair bouwen’. Dit houd in dat de materialen weer hergebruikt kunnen worden. Zo kan kunstof weer helemaal gerecycled worden en is het een duurzame keuze. Daarnaast heeft kunststof een bijna tweemaal zo lange levensduur als hardhout, wat het een veel duurzamer materiaal  maakt.

(bijna) nooit meer schoonmaken

Kunststof gevelbekleding wordt meestal afgewerkt met een toplaag of een folie om de panelen te beschermen. Deze afwerking zorgt ervoor dat kunststof nooit opnieuw geschilderd hoeft te worden. Ook is kunststof materiaal makkelijk te bevestigen door een handig bevestigingssysteem. Kunststof is dus onderhoudsarm, maar je moet het wel even jaarlijks met een sopje afnemen. Door dat te doen draag je bij aan een nog langere levensduur van het materiaal. Vroeger kozen mensen liever niet voor kunststof omdat het toen een nog wat ijzige uitstraling had. Ook had het toen nog niet echt een duurzame betekenis. Dit is nu heel anders, kunststof is door de jaren heen al bijna niet meer te onderscheiden van de hout look en positief veranderd op het gebied van milieu. 

Natuurlijke uitstraling 

Tuurlijk zijn er ook mensen die kiezen voor een houten gevelbekleding. Het heeft een warme uitstraling en voegt echt iets persoonlijks toe aan een huis of chalet.Hout is daarnaast gunstig voor je binnenklimaat en draagt bij tot de isolatie van je woning. Een nadeel hierbij is wel dat hout een natuurlijk product is en dus makkelijk te beïnvloeden. Om de vijf jaar zou je dus een onderhoudsbeurt moet laten doen, of zelfs een renovatie. Je zou dus wel kunnen concluderen dat de voordelen van kunstof het winnen van hout. Door jouw huis of chalet te voorzien van kunststof kun jij jarenlang genieten van een verzorgde en mooie uitstraling zonder veel tijd kwijt te zijn aan het onderhoud daarvan.

About Gabriel

Check Also

Duurzaam bouwen of verbouwen doe je zo

Ben jij van plan om binnenkort te verbouwen of heb je grond gekocht waarop je …