Home / Uncategorized / Verschillende soorten landbouwmachines

Verschillende soorten landbouwmachines

De landbouw is sinds onze verre, verre voorouders een hoop veranderingen ondergaan. We zijn van de simpelste gewassen op kleine stukken grond, naar genetisch gemodificeerde planten op oneindige hectares grond gegaa. En waar vroeger alles met de hand gedaan werd, bestaat er nu voor bijna alles wel een machine. Het internet staat dat ook vol met bedrijven die nieuwe en/of tweedehands landbouwmachines verkopen. Maar waar worden al die machine voor gebruikt? In deze blog praat ik je bij over drie bekende landbouwmachines.

Tractor

De tractor is toch wel bij uitstek de bekendste landbouwmachine. De tractor kan dan ook veel gebruikt worden in het dagelijkse leven van een boer. En omdat de tractor zo veel gebruikt wordt, bestaat hij in allerlei vormen en maten. De keuze is reuze. Wat betreft merken is het net al met auto’s, sommigen hebben hierin een duidelijk voorkeur. Maar het idee van een tractor is toch bij alle merken hetzelfde: het kan voorwerpen trekken, duwen of slepen. De naam tractor is dan ook afgeleid van “trahere”, het Latijnse woord voor “trekken”. Vaak zijn de achterwielen groter dan de voorwielen. Deze verhouding heeft namelijk als voordeel dat de trekker beter kan bewegen over het veld. De breedte van de banden verschilt ook per soort. Bredere wielen hebben als voordeel dat de tractor minder snel in de grond zakt, omdat de druk verminderd is. Als een tractor namelijk met veel druk op de grond uitoefent laat hij diepere sporen achter en kan er meer schade aan de grond of gewassen veroorzaakt worden.

Zaaimachine

Zoal de naam heel duidelijk aangeeft, wordt deze machine gebruikt om zaad mee te zaaien. De breedheid van de machine bepaald hoeveel rijen er tegelijkertijd gezaaid kunnen worden. Omdat elk gewas zijn eigen juiste manier van zaaien heeft, moet de machine op de juiste manier ingesteld worden. Zo heeft elk gewas bijvoorbeeld zijn eigen rijenafstand.

Rooimachine

Zijn de gewassen gezaaid, is het op een gegeven moment natuurlijk ook weer tijd om te oogsten. Wanneer het te oogsten product zich in of slechts vlak boven de grond bevind, kan hiervoor een rooimachine gebruikt worden. Voorbeelden van dit soort gewassen zijn aardappels of suikerbieten. De meeste van de machines pakken het product inclusief de grond die er omheen zit op. Deze grond wordt er vervolgens uitgezeefd in een ander deel van de machine. Bij een kwetsbaar product zoals bloembollen wordt er echter niet gezeefd, dit is omdat de grond hier als bescherming van het product kan dienen.

About Gabriel

Check Also

Wees specifiek over jouw inspiratie

Als het lijkt alsof de spullen die je koopt meer kunst- of design inspiratie nodig …